Lyd som liv

Poetisk Podcast – nyhedsbrev, juni 2020

Poetisk Podcasts nyhedsbrev sendes ud den første fredag i hver måned, hver gang med et nyt gæsteindslag.

I første omgang er det grundlæggeren Lene Henningsen der tager ordet.

* * *

LYD SOM LIV

For mig er det grunden til Poetisk Podcast: Lyd skaber poesi. Poesi skaber liv.

Poesi er dybt forbundet med og afhængig af lyd. Af en form for overdimensioneret hørelse, lytteevne, auditiv sensibilitet.

Godt, noget tilsvarende kan siges om alle sanserne. For alle sanser er naturligvis i brug. Men jeg betragter (!) evnen til at lytte og evnen til at skabe følelser, tanker og rum i lyd – som det allermest basale og nødvendige i poesien.

I lyden lever udsagnets farve og dybde; spørgsmålet, glæden, sorgen, vreden, håbet, opdagelsen, tilstedeværelsen.

Lyd bestemmer dialogen, al dialog fra hvisken til råb.

Og lyd er kærligheden, der kan lytte og forstå mellem linjerne. Lytte og forstå tonerne og mellemtonerne.

Lyd er det primære univers, hvor oplevelser og fantasierne starter. Hvad gemmer sig derude? Hvad gemmer sig i mørket, i lyset? Hvad er det jeg hører? Hvad gemmer sig i de stemmer? Hvorfor får jeg kuldegysninger og holder vejret? Hvad betyder den tone? Er jeg i stand til at svare på samme måde, eller svarer jeg i et andet univers? Er vi i samme univers?

Lyden er, ganske som de andre sanser, ikke i stand til at lyve for os. De vil meget gerne fortælle os præcis hvor vi er, hvem vi er. Løgnen, eller sansebedraget, begynder i bevidstheden, i smerten over hvad sanserne måtte fortælle, og i den maske-fortælling, vi mener er nødvendig at dække og beskytte sanserne med. Den ”skarpe logik” som masken måske behersker, som et forsøg på kontrol over bevidstheden – bliver det betændte snit i en tåget halv-tilstedeværelse.

De åbne, ubeskyttede sanser er poesiens betingelse for liv. Ethvert univers må starte med en tone.

At lytte er at leve, i og med verden. Nærværende.

Lene Henningsen