Atomar

Mit digtmanuskript Atomar er skrevet i årene 2015-20, og den første inspiration var formmæssig: Jeg så bogsider med spredte, splintrede ord for mig, med utallige variationer af rum og pauser imellem ordenes udsagn, billeder, “melodilinjer”. Jeg tænkte også tilbage på en af mine første bøger, Solsmykket, hvor den midterste del består af digte med rum og pauser, der minder om, eller var de første som varslede, lyttede til en splintret musik.

I Atomar er den splintrede – atomare – form dog udvidet. Det kan skyldes tiden der er gået, det kan også skyldes tematikken i digtene før og nu. Midterdelen i Solsmykket var en eventyrlig tolkning af to måneders vandringer i Prag og omegn; visioner der greb fortid og fremtid, i et nu der nærmest smeltede væk i bevægelsen, vandringen. Tekstens opbrudte stil stemte overens med spændet i tid, og med de magiske “huller” i eventyrets logik.

Atomar tager udgangspunkt i en nutid, en reel levet nutid, og visionerne bryder ud fra den nutid i forsøg på forandring, ekspansion, bevægelse. Udbruddene er voldsomme, atomare. Der er kulturkritik, men også ønsket om at huske det smukke, det dybe kulturbærende. Der er i mikrokosmos en sorg over relationers vanskelighed eller umulighed, og i makrokosmos sorg over noget at det samme; fredens og planet-omsorgens umulighed.

Mellem desperation og håb sprænger og danner atomerne konstant deres og vores rum, tid, fremtid. Og på de sjæle og kroppe, der gennemlever det hele, er skueplads for det hele, sidder atom-ar tilbage, i digtene flygtigt formede som dele af et bogstav, måske ganske små tomrum mellem to ord, eller strejfet af en indånding efter et komma -

Når podcasten Atomar går i æteren den 17. august, vil den repræsentere Poetisk Podcast’s første værk baseret på en komplet samling digte, og den første poetiske “maraton”-udgivelse.

Digtene udfoldes af to stemmer (Marina Bouras og Jens Albinus), og af nykomponeret lyd og musik (Rudiger Meyer), i en podcast løbende over 8 uger, 8 episoder. Til slut vil hele værket kunne opleves i sin helhed.

Omkring det tidspunkt vil Atomar også kunne findes som bog – E-bog og fysisk bog. Men mere om den del senere.

Kh. Lene